Leidinggeven kun je leren

Misschien is het leidinggeven toevallig op je pad gekomen, maar het kan ook zijn dat je er al jaren voor knokt. Het is niet vanzelfsprekend dat je alle wijsheid bezit en dit moet je ook niet willen. Ieder persoon is uniek en elk van jouw medewerkers heeft eigen wensen, behoeften en kwaliteiten.

 

Met een aantal tips wil ik je helpen:

1. Gebruik de LSD-methode

Het is verstandig om gebruik te maken van de LSD-methode: Luisteren, samenvatten en doorvragen. De kracht van het doorvragen wordt in de wereld van leiderschap nog veelal onderschat, omdat leidinggevenden vaak zelf zaken invullen.

2. Durf keuzes te maken

Managers en leidinggevenden starten als meewerkend voorman, coördinator of plaatsvervanger. Het oude takenpakket blijft deels bestaan, terwijl overdag de wensen van je medewerkers centraal staan.  Ga niet buiten werktijd aan de slag. Maak inzichtelijk welke taken bij jouw nieuwe functie horen en schrap je voormalige taken. Draag de taken over aan je werknemer(s) en neem ze niet terug. Je kunt begeleiden en controleren, maar overnemen hoort er niet bij.

3. Accepteer dat je niet allemansvriend kunt zijn

Zorg goed voor je werknemers, blijf persoonlijk, maar bewaar ook een zekere afstand. Vrienden maken (en houden) op de afdeling is prima, maar te sterke persoonlijke banden maken werk gerelateerde zaken moeilijker. Als je altijd maar de vriend bent, dan kun je het gezag niet op je nemen.

4. Blijf jezelf ontwikkelen

Dat je nu een manager bent, wil niet zeggen dat je alle wijsheid in pacht hebt. Ook jij moet gewoon blijven ontwikkelen en doorgroeien. Het is essentieel dat jij als leidinggevende goed in je vel zit, voordat je anderen kun leiden. Ontwikkel jouw kernkwaliteiten en wees zeker van jezelf. Handel proactief, wees open en onbevooroordeeld, zodat je iedere situatie en werknemer op de juiste manier benadert.

 

Wil jij hier direct mee aan de slag? Dit zie ik graag!
Wanneer je extra hulp kan gebruiken om scherp bij de les en bij jouw persoonlijke doelen te blijven dan ben ik de juiste persoon.


Mijn programma leidinggeven met plezier van 6 maanden zorgt dat je blijft ontwikkelen als leidinggevende. Interesse of meer weten? Aarzel niet en neem contact op!

TERUG NAAR ALLE ARTIKELEN