Werk slimmer en niet harder, zo krijg je het voor elkaar
Minder werken en meer doen. Wie wil dat niet? Maar de dagen vliegen voorbij, en aan het einde van een werkdag is de to-do-lijst vaak niet korter, maar juist langer geworden. De regie terugkrijgen over onze tijd. Meer voldoening halen uit onze dag, in plaats van dat we iedere avond het gevoel hebben alsof er standaard te weinig uren in een dag zitten. Hoe doen we dat?’.
“Ken je dat gevoel? Je begint je dag met het beantwoorden van e-mails, maar voor je het weet is het 11 uur en heb je nog niet aan je eigen taken kunnen beginnen. Na de lunch lijkt de energie weg te ebben, en voor je het weet is het tijd voor de welbekende after dinner dip. Dan verschuiven we dat naar morgen. Zeg eens eerlijk, hoe herkenbaar is dit voor je?
Onze productiviteit daalt, en we lopen continu achter de feiten aan. Niet voor niets zijn er veel mensen die zich mentaal niet fit voelen en tegen een burn-out aanlopen. Een magisch timemanagementplan dat bestaat, helaas niet. Je kunt niet alle ballen in de lucht houden. Als jij niet bepaalt waar je tijd en aandacht naartoe gaat, bepalen anderen dat voor jou.
‘Kiezen is verliezen.’
We houden graag alle ballen in de lucht, en geen mag er vallen. Dat gold ook voor mij, totdat ik kinderen kreeg en gezond zijn voor dierbaren niet meer vanzelfsprekend was. Als je het niet meer rondkrijgt, is het tijd om keuzes te maken. Ik geloof niet meer in een én-én-én-verhaal. Dan lever je meestal maar half werk en loop je voortdurend achter de feiten aan. Gericht keuzes maken en daar dan voluit voor gaan, daar ligt voor mij de sleutel van een gelukkig én succesvol leven.
Keuzes maken, daar zijn we van nature niet erg goed in. Kiezen is verliezen. Maar als je niet kiest, verlies je ook. Je laat dan anderen bepalen wat voor jou belangrijk is. Kiezen is juist vooruitgaan. Hoe je dat doet? Zorg dat je goed voorbereid bent. Pak een reflectiemoment per week en maak voor volgende week een top drie met dingen waar je de meeste aandacht aan wilt besteden.
Het helpt als je weet wie je wilt zijn en wat je doelen zijn. Dan weet je ook waar je aandacht aan moet besteden om dat te bereiken. Als je voorbereid bent, kun je makkelijker nee zeggen. Hierbij kun je direct uitleggen en verantwoorden. Doe wat je wilt doen goed. Alles tegelijk kan niet. Zijn al jouw to-do’s even belangrijk? Bepaal kritisch op welke to-do’s jij je gaat focussen. Kun je schuiven? Moet je het zelf doen, of kan iemand anders het ook doen? Wees realistisch en durf vooral ook af en toe een aantal to-do’s te schrappen.
Gewoontes veranderen
Het veranderen van gewoontes is lastig en heeft tijd nodig. Het begint bij de bewustwording van je gedachten. Als je die helder hebt, kun je je mindset omschakelen. Het aanpassen van je gewoontes zal in het begin raar aanvoelen. Het hoort erbij, aanvaard dat. Als je voldoende het nieuwe gedrag herhaalt, zal het brein nieuwe patronen aanmaken en wordt dit je nieuwe gewoonte.
Het helpt om aan het nieuwe gedrag een positieve beloning te koppelen. Bijvoorbeeld: na een maand productief werken, koop je wat leuks voor jezelf. Dan maakt je brein sneller een positieve associatie met het nieuwe gedrag en ben je makkelijker geneigd dit gedrag uit te voeren. Er zullen altijd momenten komen dat je een terugval hebt, dat je uit routine raakt. Dan ben je snel geneigd om terug te vallen op je oude gewoonte, maar je kunt altijd kiezen voor een nieuwe gewoonte. Hoe meer je dit oefent, hoe meer je een nieuwe gewoonte creëert. Je bent niet terug bij af, je hebt alleen een nieuwe trigger ontdekt die niet meer bij je past.”
Deadlines
Als er een deadline is, lukt het ons vaak wel om te concentreren. “Je kunt het dus wel. Vraag jezelf af waarom het je dan wel lukt. Wat doe je dan? En hoe kun je dat in je dagelijkse werk meer toepassen, zodat je beter kun focussen? Het begint al met iets simpels zoals niet elke afspraak blindelings accepteren, op tijd pauze nemen en je mail slechts twee tot drie keer per dag checken in plaats van continu en meteen op die nieuwe mail te willen reageren. Communiceer ook je plan met je collega’s. Wanneer en hoe kunnen ze je bereiken en vooral: wanneer niet. Plan focustijd in en werk dan aan je eigen taken.”
Dat klinkt inderdaad heel simpel, maar kunnen we ons nog wel focussen op één taak? “Focus zul je inderdaad moeten trainen. Begin eens met eten zonder andere afleiding. Concentreer je heel bewust op één ding tegelijk. Werk een half uur onafgebroken aan één taak. Start met één uur focustijd per dag en bouw dit op in tijd.
Wil je door mij geholpen worden als mentor? Aarzel niet om contact met mij op te nemen.
Wanneer je extra hulp kan gebruiken om scherp bij de les en bij jouw persoonlijke doelen te blijven dan ben ik de juiste persoon.
Mijn programma leidinggeven met plezier van 6 maanden zorgt dat je blijft ontwikkelen als leidinggevende. Interesse of meer weten? Aarzel niet en neem contact op!